TILLIT på Økern © Lars Ø Ramberg / BONO 2023
Nestorseminaret • Tema 2025 = TILLIT
3. - 4. februar • INGEN KURSAVGIFT - VENTELISTE!
(priser for eventuelt overnatting inkl måltider er spesifisert under)
Tillitssamfunnet under press?
I en verden preget av mistillit til de politiske systemer, til mediene og til hverandre har Norge og noen få andre land skilt seg ut med sin høye grad av samfunnstillit. Etter en periode med avsløringer om reiseregninger, pendlerboliger og habilitetssaker blant våre folkevalgte, etterfulgt av debatter om kongehus og nedarvet tillit, begynte mange å stille spørsmål ved om tillitssamfunnet Norge er i ferd med å slå sprekker. Som kjent er tillitsbygging en langsom prosess, mens det går raskt å rive den ned. Hvor mye eller lite skal til for å undergrave tilliten til demokratiet?
På årets Nestorseminar går vi i dybden på tillitsbegrepet, fra sosial tillit som fundament for et demokrati til temaet institusjonell tillit, altså tillit til utøvende, lovgivende og dømmende makt - og konsekvenser når den uteblir. Og hva skjer når man kommer fra ikke-tillitssamfunn og skal tilpasse seg det norske: Tillitsbygging og dialog som metode for å snakke om vanskelige tema.
Foredragsholdere:
Helge Svare er filosof og tidligere forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet, der han blant annet forsket på tillit i arbeidslivet. Ansatt som professor II på UiO, Teologisk fakultet. Svare har gitt ut en rekke bøker, blant annet om vennskap, dialog, metaforer og filosofisk praksis.
Dag Wollebæk er forsker I ved Institutt for samfunnsforskning. Han har forsket på tillit som samfunnsfenomen i en årrekke, i tillegg til polarisering, holdninger og verdier, sosiale medier og sivilsamfunn og har dessuten publisert flere bøker om disse temaene.
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) v/ seniorrådgiver Niels Fredrik Skarre STL er unikt i verdenssammenheng som en paraplyorganisasjon for både tros- OG livssyn. Samarbeidsrådet arbeider for likebehandling av religioner og livssyn, og legger til rette for dialogarbeid mellom samfunnene. STL har lokale dialoggrupper over hele landet.
Foto: STL/Kai Westergaard
Program:
(Program med forbehold om endringer og tilstrekkelig antall deltagere)
Mandag 3. februar (kl 1000 - 1800)
Om tillit v/ Helge Svare
Alle er vel enige om at tillit er noe positivt, men hva er det egentlig? Hvordan bygges tillit opp, og hvordan kan den gjenopprettes om den går tapt? Hva vil det si at Norge er et tillitssamfunn, og hva betyr denne tilliten for oss som samfunn? Er det noe vi kan gjøre noe aktivt for å skape eller å forsterke? Eller er dette noe som ligger utenfor vår kontroll? Vi skal også snakke om tillitens betydning og virkninger. Det sies noen ganger at «tillit er bra for alt», og selv om vi må ta noen forbehold, er det ikke langt unna sannheten. Dette skal belyses ved å se på eksempler hentet fra vennskap og nære relasjoner, arbeidsliv og samfunnet for øvrig. Det blir også rom for å stille spørsmål, og det legges opp til å knytte stoffet til egne erfaringer.
Institusjonell tillit v/ Dag Wollebæk
I Norge er både tilliten mellom mennesker og til institusjoner høy sammenliknet med andre land. Mellommenneskelig tillit er en viktig ressurs i samfunnet vårt, som med rette ofte fremheves som «nasjonens gull». Men kan det bli for mye tillit? Og hva kan skje om man har høy tillit til noen med makt og lav tillit til dem som blir utsatt for maktbruk?
Tirsdag 4. februar (kl 0900 - 1200)
Med dialog som tillitsbygger v/ Niels Fredrik Skarre
Kong Harald sa det godt under hagefesten i Slottsparken i 2016: «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting», en anerkjennelse av mangfoldet i Norge. At det er noen utfordringer knyttet til mangfoldet skal ikke stikkes under stol. I Norge er vi veldig gode på likhet, men sliter litt med forskjellighet. Hvilken rolle har tros- og livssynsdialogen i Norge spilt for å få til et tillitsbasert mangfoldssamfunn?
«Nødvendighets-dialogen» snakker man om i STL. «Nødvendig» fordi det er ved å snakke sammen og utforske egne og andres synspunkt, vi kan bygge samfunn sammen, på tvers av uenigheter. Vi er uenige, men med senkede skuldre og innestemme.
Prisinfo: Vi ønsker at Nestorseminaret skal være en møteplass hvor alle kan delta og seminaret er uten kursavgift. Som dagdeltaker kan du bestille lunsjbuffet mandag til kr 295,- og som bodeltaker kan du bestille overnatting med lunsj, middag og frokost til kr 1265,- pr person.
Seminaret er fulltegnet, men kontakt oss her om du vil stå på venteliste! Skriv hvilket arrangement det gjelder i beskjedfeltet.